På denna sida finner du information om hur du ska tänka inför ditt bokade besök.

Ta gärna med godis till ditt djur inför besöket.


Många djur är inte vana att bli hanterade på det sätt som vi gör när vi undersöker djuret. För att underlätta och även minska stress hos både er som djurägare och djuret, så är det bra om man kan träna med sitt djur innan besöket.

Träningen bör börja i hemmiljö och sedan utvecklas till i klinikmiljö, detta för att det är svårare att lära ett stressat djur nya saker. Man får gärna träna djuret på att bli hanterad av andra människor och på olika platser på kroppen. Vanliga saker att undersöka är öron, ögon, hud, tassar och mun. Man får även gärna träna in att använda krage eller munkorg. Inte för att djuret är utåtagerande utan för att det kan bli en trygghet för djuret och en förvarning om att hantering kommer att ske. Om djuret är beredd på att bli hanterat och är van med det så är det inte lika läskigt.

Det finns flera bra hemsidor och youtubevideos att ta del av. Exempel på några är:

Ni är varmt välkomna att komma förbi och bara titta in eller väga djuret under våra öppettider, ingen bokad tid behövs för det. Om djuret blir mer van med klinikmiljön och alla dess dofter så kan detta underlätta för framtida besök.

För att underlätta resan och även besöket är det bra om man i förväg tränar på att resa med sitt djur. För många djur börjar stressen inför besöket redan i hemmet. Många katter är inte vana med att varken sitta i en transportbur eller att åka bil och detta medför stress. Stressade djur är oftast mer svårundersöka, och det kan i vissa fall vara svårt att skilja på stressbeteende och sjukdom.

Vill man träna på att resa med sitt djur så finns det både hemsidor och youtubevideos som visar hur man kan göra. Nedan finns exempel på sidor som vi rekommenderar. Den ena sidan är riktad till katter men du som hundägare kan även ta del av informationen då en del av träningen är liknande.

Vi rekommenderar även att man använder sig av Feliway (katt) eller Adaptil (hund), både när man tränar och reser med djuret. Feliway/Adaptil är en feromonlikande spray/doftavgivare som visat sig ha stressminskade effekt. Det finns även stressreducerande tillskott att tillgå, fråga oss gärna om dessa. Mer information om dessa finns här:

När du anlänt till kliniken kan du parkera din bil eller cykel utanför. Du får gärna titta in i väntrummet och se efter om det är många andra djur där innan du går in. Vid kräkningar, diarré, hosta, nysningar eller klåda, låt ditt djur vänta kvar i bilen och kom in och anmäl er i förväg.

Till dig med katt: Vänligen se efter om det står någon hund innanför dörren. Även om din katt är van med hundar så är inte alla hundar vana med katter. Vågen i väntrummet är endast till för våra hundpatienter, övriga djur vägs med personal inne på rummet. Vi har ett eget väntrum för våra kattpatienter som ligger direkt till höger när du kommer innanför dörren. I kattväntrummet finns en hylla där du kan ställa din katts transportbur. Vänligen placera din katt på denna hylla innan du anmäler er ankomst i receptionen.

Till dig med hund: Vänligen se efter om andra hundar befinner sig i väntrummet. Väntrummet för hundpatienter ligger till vänster innanför dörren. Direkt innanför dörren till vänster har vi en våg du gärna får väga din hund på. Om vi vet att vi har en patient inne på kliniken som har svårt för andra hundar kommer vi eventuellt be dig att vänta kvar utanför. Har din hund svårt för andra hundar, vänligen låt hunden vänta i bilen medans du anmäler er ankomst.

Till dig med kanin: Kaniner är väldigt stresskänsliga. Därför ser vi gärna att du som kommer med en kanin lämnar kaninen i bilen och anmäler er ankomst först. Ni får därefter ta in kaninen direkt in på ett rum.

Varmt välkomna!